Näin suoritat autokoulun

Kurssin alku

Ajokorttia varten tarvitset ajokorttiluvan. Lupaa voi hakea sähköisesti (Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa) tai paperisella lomakkeella (Ajovarman toimistossa). Ajokorttilupahakemukseen tarvitset 2 passivalokuvaa. 1.7.2018 alkaen lääkärintodistusta ei tarvitse toimittaa, vaan ajokortin suorittaja vakuuttaa terveydentilansa olevan soveltuva ajokorttilupahakemuksessa. Autamme hakemuksen tekemisessa tarvittaessa.  Teoriakokeen voi varata vasta, kun hakemus on käsitelty. Alaikäisten oppilaiden tulee esittää huoltajan suostumuslomake.

Teoriatunnit ja koe

Kaikki ensimmäistä ajokorttia suorittaville oppilaille kuuluu pakollinen 4 h EAS-teoriaopintopaketti. Teoriakokeen voit suorittaa, kun kaikki vaadittavat teoriatunnit on käyty, ajokorttilupahakemus hyväksytty ja ajoharjoitukset sujuvat hyvin. Teoriakoetta varten voit harjoitella sähköisessä oppimisympäristössä. Käytössämme on laaja ja arvostettu teoriakoeharjoitusohjelma, joka vastaa virallista koetta.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen ajokorttiluokkasi vähimmäisiän täyttymispäivää. Tarvittavat paperit kokeeseen saat autokoululta, ota itse mukaan voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus ja mahdollinen huoltajan suostumuslomake. Voit varata ajan itse tai voimme tarvittaessa auttaa siinä. 

Ajo-opetus

EAS-teoriat kuunnellaan ennen ajo-opetukseen siirtymistä, jotta ajaminen on turvallista ja hallitset liikennesäännöt teoriatasolla. Tarvittavan ajo-opetuksen laajuus tunteina eri korttiluokissa riippuu esimerkiksi aiemmasta ajokokemuksestasi. Keskustele ajo-opettajasi kanssa ennen kurssin valintaa, hän osaa suositella sinulle sopivaa tuntimäärää. Lisätunteja voi ostaa tarvittaessa missä tahansa vaiheessa opetusta.

Ajotunnit aloitetaan käsittelyharjoituksilla, ja liikenteeseen siirrytään kun ajoneuvon käsittelytaidot ovat riittävällä tasolla.

A-luokkien ajo-opetuksessa autokoululta löytyy kaikki tarvittavat ajovarusteet lainattavaksi. Voit myös käyttää vaatimusten mukaisia omia ajovarusteitasi. A1- ja A-luokissa tulee olla vaatimukset täyttävät moottoripyörävarusteet. AM120-luokan opetuksessa soveltuva vaatetus ajotunnille on myös esimerkiksi täyspitkät, paksua ja hankausta kestävää kangasta olevat housut/farkut ja takki, sekä umpinaiset, napakasti istuvat kengät (nauhat huolella sidottuna) ja sormikasmalliset ajohanskat, joiden kämmenpuoli on liukumatonta materiaalia. Suosittelemme kuitenkin AM120-luokassakin käyttämään virallisia ajovarusteita turvallisuussyistä. Saat ne autokoululta lainaksi.

Käsittely- ja ajokokeet

Ajokokeeseen voit osallistua ajokorttiluokkasi vähimmäisiän täytyttyä. Tarvittavat paperit saat autokoululta, ota itse mukaan voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus ja mahdollinen huoltajan suostumuslomake. Varaamme ajan yhdessä kanssasi. Hyväksytyn kokeen jälkeen saat väliaikaisen ajoluvan. Varsinainen ajokortti saapuu postitse noin 2 viikon kuluessa.

Viranomaismaksut

Viranomaishintoja 2024:

Ajokorttilupa sähköisessa asiointipalvelussa 24 e (Traficom) tai paperisena lomakkeena 39 e (Ajovarma)

Teoriakoe 40 e

Suullinen teoriakoe 107 e

AM120-luokan käsittelykoe 32 e

A1 ja A-luokan ajokoe 74 e

B-luokan ajokoe 99 e